Toitumisõpetuse alused

You are here: Home > TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED > TOITUMISE PÕHIMÕISTED

TOITUMISE PÕHIMÕISTED

Tervislik toitumine tähendab, et inimene saab regulaarselt piisavas koguses ohutut, tasakaalustatud ja mitmekesist toitu vastavalt vajadusele

Toiduained on taimse või loomse (mineraalse) päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ning suudab seedida.

Toitained on toiduainete komponendid (valgud, rasvad, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid, vesi), mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab kehaomaste ainete sünteesiks või energeetilistel eesmärkidel.

Mõisteid toiduaine ja toitaine ei ole käsitletavad sünonüümidena.

Põhiainevahetus (PAV)  on minimaalne energia hulk, mida organism vajab rahuolekus (lamades, puhates, mitte midagi tehes) ning mis kulub organismi kõigi kudede, rakkude ja süsteemide tööshoidmiseks. Põhiainevahetuseks kuluva energia hulk oleneb inimese soost, vanusest, pikkusest, kehakaalust ja sisesekretoorsete näärmete talitlusest .

Toiduallergia on toidu talumatuse vorm, mida iseloomustab suurenenud tundlikkus mingi toiduaine suhtes.

Eritoitumine on näiteks taimetoitlus, sportlaste toitlustamine, toidulisandite kasutamine, kaalujälgijate liikumine ja teised toitumistrendid.

nach oben