Toitumisõpetuse alused

You are here: Home > TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED > TOIDUVALIKU PÕHIMÕTTED

TOIDUVALIKU PÕHIMÕTTED

Peaaegu igal nädal ilmub uut infot toiduainete tervistavate omaduste või nende kahjulikkuse kohta. Ühel päeval kiidetakse ilmunud info heaks, teisel päeval võib juhtuda, et lükatakse see info ümber. Sama tihti, kui ilmub uut infot toitumise kohta, mõeldakse pidevalt välja ka uusi dieete.

Tervisliku toitumise info tundub muutuvat väga kiiresti ja raske on selles orienteeruda. Trendidesse ja sensatsioonilistesse uudistesse toitumisest tasub suhtuda eluterve kahtlusega. Ei ole olemas imetoiduaineid ega imedieete, kõige tähtsamad tervisliku toitumise põhimõtted ei ole tegelikkuses kuigi palju muutunud juba aastakümneid.

Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet:

  • söö vastavalt vajadusele;
  • tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras;
  • mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb;
  • söö mitmekesiselt.

Kõige parem on, kui toit sisaldab vähem energiat ja rohkem vajalikke toitaineid. Tegelikult sööme me tavaliselt palju energiarikast toitu, milles liiga vähe organismile vajalikke toitaineid. Kahjuks sööb enamik meist iga päev ka ühte ja sama toitu, see tähendab, et toiduks tarvitatavate toiduainete hulk on piiratud. Paljud inimesed jäävad just oma toitumisharjumuste tõttu ilma väärtuslikest toitainetest.

Toitumisharjumuste korrigeerimiseks  soovitavad toitumisteadlased lähtuda toidupüramiidist või kasuta taldrikureeglit.

  • Toidupüramiid selgitab erinevate toitainegruppide osakaalu  õiges  toiduvalikus. Iga erinev toiduainete rühm varustab organismi erinevate  toitainetega. Ükski rühm ei ole teistest tähtsam, kuid mida alumisel  püramiidiastmel need asuvad,  seda rohkem peaks neid tarbima.
  • Taldrikureegel aitab süüa mitmekülgselt ja tervislikult. Taldrikureegli järgi tuleb pool taldrikust täita salatiga, veerand taldrikust  täita liha, kala, kana või muu valgurikka toiduainega ning veerand taldrikust  jätta lisandile – pastale, kartulile, riisile või muule süsivesikurikkale toiduainele.
nach oben