Kokad Carlo, Kirill ja Martin Belgias

by Karmen Torin

Erasmus+ programm viis koka eriala õpilased Carlo Antonio Fogelbergi, Kirill Dubrovski ja Martin Säreva Belgiasse, Genti linna. Praktilised kutseoskused said nad proovile panna erinevates toitlustusettevõtetes. Carlo töötas restoranis Vrijmoed, Kirill kohas nimega Roots ning Martin restoranis Pakhuis. Uusi kogemusi said nad ajavahemikul 03.02.-06.03.2019.

Carlo: „Loodan et saan ka tulevikus sellistes projektides osaleda, sest see andis mulle
väga palju juurde enesekindlust ja iseseisvust endaga hakkama saamisel. Samuti see õpetas mind rohkem teiste rahvuste kultuure eristama ja austama.“ 

Kirill: „Praktikaga jäin väga rahule ja kui tuleb võimalus minna teistesse riikidesse – kindlasti lähen. Soovitan teistele ka minna. Praktika välisriikides näitab teile, mis on teil puudu, kas oskate kõike hästi ja muidugi saate suure kogemuse.“

Loe mida on kokkuvõtvalt kirja pannud Martin:
Mina olen Martin Särev. Minu praktika toimus 03.02.2019-06.03.2019. Toimumiskoht oli Belgias, ülikooli linnas Gent, restoranis Pakhuis. Praktika eesmärgiks oli mul omandada uusi teadmisi mereandide poole pealt ning soovisin enne praktikale minekut teada ka toitude serveerimise viisidest.
Pakhuis on restoran, mis enamasti pakub Skandinaavia toite. Enamus nende toitudest koosneb mereandidest, mis asuvad Rootsi lähedal. Sellel asutusel on ka kümme aastat juba Michelin Guide tiitel olnud, ehk Michelin soovitab seda restorani. Peakokk on selles restoranis Koen Lefever, kellel on aastaid olnud erinevad projekte Rootsis, ning ta on ise käinud praktikal Leedus.
Köögis oli kokku üksteist töötajat koos peakokaga. Töötajad jagunesid eelroa osakonda ja austri osakonda, mis tegeles austrite ning külmade mereandide serveerimisega. Need kaks osakonda asusid köögist väljas, söögisaalis. Köögis oli kala- ,liha- , ja kuumade mereanni toitude osakonnad ning ka magustoidu osakond.
Praktika aeg jäi väga lühikeseks. Sain olla mõne päeva igas köögisektoris, kuid selle paari päevaga, mis ma igas osakonnas olin, ei õppinud väga palju. Enamasti tegin ma ettevalmistusi, kuid sain ka tellimusi täita ja toite välja panna.
Tööle läksin ma esmaspäeviti, neljapäeviti ja reedeti kella poole kümneks, tegime kella kaheteistkümneni ettevalmistusi, ning pool üks avati restoran. Kell pool kolm hakkas meil paus, mis kestis kella poole kuueni. Kui paus läbi oli, tegime ettevalmistusi ning pool seitse avati uuesti restoran ning oli avatud kuni kella kümneni. Teisipäeviti olin ma n.ö lõunasöögi sektoris, ehk ma panin välja lõunasööki, kui telliti. Kolmapäeviti hakkas minu tööpäev kell pool kuus õhtul ja kestis kümneni.
Praktika jooksul õppisin ma toidu serveerimise kohta väga palju uut ning sain uusi ideid juurde. Mulle õpetati, et toidud peavad alati olema kõrged, see tähendab, et paned toiduaineid püsti taldrikule. Sain ka aimu mereandidega töötamisest, õppisin austreid avama, krabist toitu valmistama ning ka kammkarpidest sain toite valmistada. Kõige rohkem meeldis mulle magustoidu osakond, kus tehti Belgia vahvleid. Nad teevad ise sorbette, mida oli nende magustoidu menüüs kokku kümme. Kõige lahedam asi oli käsnkook, mida ma polnud varem näinud.
Belgias ma nägin palju kirikuid, mis enamjaolt kõik olid barokk stiilis ehitatud. Mulle meeldis see riik ka sellepärast, et seal ei olnud kesklinnas ühtegi valgusfoori, ning teel olid trammid ja palju rahvast ning ka autosid, kuid õnnetusi ei olnud selle kuu aja jooksul ühtegi. Vabadel päevadel käisime Carloga ning Kirilliga kirikutes ja linnas ringi. Belgias maksab toidukaup kaks korda rohkem kui Eestis. Kuna Gent on ülikoolilinn, siis oli seal palju noori, kes pidutsesid iga päev. Sain teada seda, et Belgias ei kakle inimesed pea mitte kunagi.
Tööl olles kui mul tekkis mingi probleem või kui ma aru ei saanud, siis ma alati küsisin üle või palusin, et ette näitaksid mulle. Enamasti nad näitasidki ette, et ma vigu ei teeks. Kõigiga sain hästi läbi, kõik töötajad aitasid ja toetasid mind alati. Kõige rohkem mulle meeldis üks nende köögi peareeglitest, et mitte keegi ei tohtinud töö ajal väljas käia ning kõik lahkusid alati koos.

Praktikaga jäin väga rahule, ning kindlasti kui tekib võimalus, läheksin tagasi sinna restorani. Peakokk jäi ka minuga väga rahule, kuid tema arust oli ka praktika aeg liiga lühike ning ta kutsus mind sinna tagasi, kui mul kool lõpetatud on.

Sarnased postitused