MIKROELEMENDID
- raud (Fe)
- tsink (Zn)
- vask (Cu)
- mangaan (Mn)
- seleen (Se)
- jood (J)
- fluor (F)
- koobalt (Co)
- kroom (Cr)
- räni (Si)
- vanaadium (V)
- nikkel (Ni)
- tina (Sn)
- boor (B)
- arseen (As)
- molübdeen (Mo)
*tumedaga on märgitud inimorganismile hädavajalikud mikroelemendid, millede allikad ja funktsioonid täpsemalt alljärgnevalt kirjas
Raud
PARIMAD ALLIKAD: maks ja teised subproduktid, punane liha, veretooted, koorikloomad, munad, punane vein, metsmaasikad, idandid, kõikvõimalikud seemned, teraviljad, pähklid, kuivatatud puuviljad, petersell, rosinad, oad, tomatid, küüslauk, seened. Paremini omastab inimorganism rauda loomsetest toiduainetest. Vähem töödeldud lihalõik parem rauaallikas kui üleküpsetatud lihatükk. Rauda on vaja hapniku transportiva hemoglobiini sünteesiks ja vereloomeks üldiselt, rakkude hingamise tagamiseks, nukleotiidide tootmiseks ning mitmete kehavõõraste ühendite kahjutuks tegemiseks. Raud imendub paremini koos C-vitamiiniga. Kaltsium võib halvendada raua omastamist, võimalusel mitte tarbida piima ja liha koos.
FUNKTSIOONID:
Rauast sõltub kudede varustamine hapnikuga, hapnikutagavara loomine lihaskoes
ja rakkude hingamise tagamine.
Tsink
PARIMAD ALLIKAD: Tsinki on nii loomsetes kui ka taimsetes toiduainetes. Punane liha, koorikloomad, maks, munad, juustud, piim, jogurt ja äärmiselt palju austrites. Taimesaadustest on tsingirikkad idandid, kliid, täisteratooted, pähklid, rosinad, kõrvitsaseemned, tomatid, sibulad ja vetikad. Rohkelt on tsinki pärmis, eriti õllepärmis. Soodustamaks tsingi omastamist, soovitatakse süüa taimseid toite koos väikese koguse loomse toiduga.
FUNKTSIOONID:
Paremini omastab inimorganism tsinki loomsest toiduainetest. Tsink on väga
paljude biomolekulide ja süsteemide kaudu vajalik rakutasandil rakkude
jagunemiseks, üldistatult kasvuks, arenguks ja haavade kiireks paranemiseks;
maitsmisretseptorite normaalseks arenguks ja talitluseks; spermide ja eesnäärme
talitluseks, tõhusa immuunsuse tagamiseks; küünte, juuste ja naha normaalseks
elutegevuseks ja talitluseks.
Vask
PARIMAD
ALLIKAD: Rohkelt on vaske maksas (eriti noorloomade maksas), limustes (karbid, teod),
koorikloomades (krabid, krevetid, vähid), munakollases, subproduktides,
liharoogades ja kalatoitudes. Taimsest toidust saame vaske teraviljahelvestest
(nisu-,kaera-, hirsi- ja rukkihelbed), kakaost ja selle toodetest, pähklitest,
idanditest, seemnetest, maitseainetest (karripulber, köömned) ja kaunviljadest.
Kuivpärm. Taimsetest toiduainetest on vask halvemini omastatav kui loomsetest.
FUNKTSIOONID: Vaske on vaja mitmesuguste sidekoevalkude tootmisensüümi koostisosana, hemoglobiini sünteesiks ja raua omastamiseks punaste vererakkude kujunemisel, luukoe normaalseks arenguks, rakusiseselt väga olulise antioksüdantse kaitseensüümi talitluseks, keha põhipigmenti melaniini kujunemiseks nii nahas kui ka juustes.
Mangaan
PARIMAD
ALLIKAD: teraviljad (nisu, riis, oder, kaer, tatar),
teraviljaidandid (nisu, oder), kliid, täisteraviljast või jämejahvatatud jahust
küpsetised (sepikud) või tooted (müsli,kama), pähklid, seemned, kaunviljad ning
rohelised aedviljad (spinat, salat). Ka
söögiseentes võib mangaani leiduda (see sõltub kasvupinnase mangaaniküllusest).
Mangaani sisaldavad ka söödavad merevetikad. Jookidest on mangaani rohelises
tees ja ananassimahlas, veidi vähem kohvis ja kakaos.
FUNKTSIOONID:
Mangaani on vaja sidekoe normaalseks ehituseks ja talitluseks, kilpnäärme- ja
suguhormoonide sünteesiks, rasvhapete ja kolesterooli sünteesiks, B-rühma vitamiinide ja C-vitamiini aktiivsuse
paremaks avaldumiseks, rinnapiima tekkeks ja vereloome soodustamiseks, luu- ja
kõhrkoe normaalseks arenguks, kaudselt ka rakkude energiavahetuseks. Mangaan
soodustab insuliini tootmist ja seega aitab
säilitada vere suhkrusisalduse stabiilsust.
Seleen
PARIMAD ALLIKAD: mitmesugused pähklid, õllepärm, kalad (eriti merekalad), koorikloomad, kalmaarid subproduktid, viinamarjad, rosinad, merevetikad, karbid, munad, tailiha, piimatooted, seemned, brokoli, täisteratooted, täisterahelbed, küüslauk, murulauk, sibul. Seleenisisaldus oleneb otseselt taimede kasvupinnase seleenihulgast. Toidu rafineerimine, keetmine, küpsetamine ja terade jahvatamine kõrvaldab üsna suure osa algsest seleenist.
FUNKTSIOONID: Seleen on hädavajalik vastupanuvõimeks.
Seleeni on vaja kehavõõraste ühendite
kahjustamiseks ning raskemetallide imendumise blokeerimiseks; meestel
isassugurakkude kujunemiseks ehk spermatogeneesiks; südame normaalse talitluse
tagamiseks; DNA ehitusüksuste tootmiseks; koehormoonide sünteesiks; rakusiseste
oksüdeerijate ja redutseerijate füsioloogilise vahekorra hoidmiseks.
Jood
PARIMAD
ALLIKAD: merekalad (räimed, kilud, lestad, tursad, lõhed)
ja nendest valmistatud tooted, karbid, merelist päritolu koorikloomad; vähemal
määral ka piimasaadused, munad ja pagaritooted. Taimeriigi esindajatest on
arvestatavad joodiallikad mitmesugused seemned ja jämeda jahvatusega
teraviljatooted. Taimede joodisisaldus on otseses seoses pinnase joodihulgaga.
FUNKTSIOONID:
kilpnäärmehormoonide süntees ja kilpnäärme töö; kilpnäärmehormoonide ja mitmesuguste
valkude sünteesi vahendusel laste kasvamine ja vaimne areng; inimese ainevahetuse
normaalse tempo ja püsiva kehasoojuse
tagamine; sidekoe, juuste, küünte ja naha normaalne areng.
Fluor
PARIMAD
ALLIKAD: Veest ja pinnasest satuvad fluoriidid
organismidesse, mida inimesed kasutavad toiduks. Inimorganism omastab fluoriide
ka otseselt tarbitavast joogiveest. Fluoriühendeid sisaldavad toiduained on
merekalad (lõhe, hiidlest), samuti meres elutsevad koorikloomad ja karbid,
merevetikad. Lisaks ka kõva konsistentsiga laabijuustud, looma- ja kanaliha,
tee, must aroonia, roheline sibul. Teraviljasaadustes või aedviljades võib
samuti olla palju fluori, kuid seda määrab pinnase fluoriühendite rohkus.
FUNKTSIOONID: hammaste kasv ja areng; vereloome; hambaemaili
terviklikkuse tagamine; luude normaalseks areng. Fluor soodustab kaltsiumi
talletamist.
Koobalt
PARIMAD
ALLIKAD: peamised koobaltit sisaldavad toiduained saab
jagada kolmeks: loomset päritolu toorained-
keskmiselt leidub koobaltit kalades
(eeskätt merekalades), linnu-, veise- ja lambalihas ning piimatoodetes.
Üsna kasinalt on koobaltit aga taimedes.
Inimese toidulauale rändavad põhiosas maismaataimede saadused, milles on
koobaltit eriti vähe. Taimede
koobaltisisaldus on otseses seoses sellega, kui palju on elementi pinnases.
FUNKTSIOONID:
koobaltit on eri biomolekulide ja süsteemide kaudu vaja vereloome normaalseks kulgemiseks; hargnenud
ahelaga rasv- ja aminohapete lõhustamiseks energeetilistel eesmärkidel;
selliste ensüümide koostises, mis osalevad ka nukleiinhapete (RNA ja DNA)
sünteesiks.
Kroom
PARIMAD ALLIKAD: munakollane, õllepärm, maks, taine veiseliha, täisteraviljatooted, jämeda jahvatusega jahu, austrid, seened, juustud, spinatilehed, kartulid, õunad, rosinad, viinamarjad, paprikad, viinamarjavein, õlu ja mõned mineraalveed. Toidu rafineerimisega läheb osa looduslikes toiduainetes leiduvast kroomist kaotsi. Näiteks toorsuhkur ja melass sisaldavad kroomi, rafineeritud suhkur aga mitte.
FUNKTSIOONID: Kroomi on vaja päriliku materjali (DNA) säilitamiseks, sünteesiks ja valikuliseks avaldumiseks; kroom mõjutab vere suhkrusisaldust ja koos sellega teatud määral ka magusaisu; insuliini kaudu mõjutab kroom süsivesikute, lipiidide ja valkude ainevahetust.
Räni
PARIMAD ALLIKAD: täisteraviljasaadused- rukis, nisu, kaer, odra ja riis (ning nendest valmistatud tooted). Teraviljadest valmistatud rafineeritud jahu on kaotanud ligi 95% algselt terades olnud ränist.
FUNKTSIOONID:
räni on vaja mitmete keeruliste segamolekulide (valgud + süsivesikud)
ehituseks; kõõluste, kõhrede ja sidemete arenguks; kaltsiumiühendite
ladestumiseks luudesse; naha, juuste ja küünte normaalse seisundi tagamiseks.
Nikkel
PARIMAD ALLIKAD:
merekalad, karbid, vähid ja teod.
Taimeriigi saadustest on rohkem niklit kakaos ja selle töötlemise saadustes, ka
Øokolaadis, hernestes, ubades, mitmesugustes terades, pähklites, juurviljades
ja puuviljades. Kui veeloomade niklisisaldus sõltub eeskätt veekeskkonna
niklirohkusest, siis taimi mõjutab kasvupinnase niklihulk. Tööstuspiirkondades
leidub tavaliselt enam nikliühendeid nii vees, pinnases kui ka õhus.
Boor
PARIMAD
ALLIKAD: peamised booriallikad on taimesaadused: avokaadod,
ploomid, viinamarjad, õunad, pirnid, datlid, mandlid, pähklid, oad, kiivid, kuivatatud
virsikud ja aprikoosid, rosinad, seemned, kaalikas, naeris, brokoli, porgand,
pastinaak ja rõigas. Merevetikad, neist tehtud toitudes ja nende lisanditest
valmistatud preparaatides. Viinamarjavein ja mahl, mitmed teed, siider, samuti
mõningad mineraalveed ning teatud piirkondade põhjavesi. Minimaalselt on boori aga lihasaadustes.
FUNKTSIOONID:
kaht booriühendit (boorhapet ja booraksit) on varem kasutatud ka konservandina.
Boori on eri biomolekulide ja süsteemide kaudu vaja vereloomeks ning kõõluste
ja kõhrede arenguks; süsivesikute ainevahetuseks ja põletikuvastaseks
regulatsiooniks; steroidsete mees- ja naissuguhormoonide sünteesiks;
D-vitamiini sünteesiks ja imendumiseks; luukoe tervikliku struktuuri ja normaalse
luutiheduse tagamiseks; kaltsiumi, fosfori ja magneesiumi ainevahetuseks; närvisüsteemi
normaalseks talitluseks.
Molübdeen
PARIMAD ALLIKAD: loomaliha, loomsed subproduktid, lehma- ja kitsepiim, austrid, kaunviljad, teraviljad, täisteraviljatooted, idandid, kookospähklid, melonid, kakaopulber, tumerohelised aedviljad (näiteks lehtsalat, spinat, mitmed kapsa teisendid). Aedviljade ja piima molübdeenisisaldus oleneb selle elemendi rohkusest pinnases.
FUNKTSIOONID:
molübdeeni nimetatakse üheks luude hoidjatest. Molübdeeni on vaja luukoe
tekkeks ja arenguks, vereloomeprotsessideks, mitmete väävliühendite
ainevahetuse korrastamiseks, kehavõõraid ühendeid kahjutuks muutvate süsteemide
toimimiseks.