Kutsealane keemia

You are here: Home > TOIDULISANDID

TOIDULISANDID

Toidulisandina käsitatakse toitu, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimesele toitainete või muude toitainelise või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikaks.

Toidulisandeid  ei tohiks segamini ajada  lisaainetega. Toidu lisaaine ja toidulisandi vahe seisneb selles, et lisaaineid lisatakse toidule tootmisel või valmistamisel ja seda tehnoloogilisel eesmärgil. Toidulisandi eesmärk on tavatoidu täiendamine.

Toidulisandid on muuhulgas erinevad vitamiinid, mineraalained.

Peamine toitumissoovitus kõikidele tervetele inimestele: sööge hästi tasakaalustatud, mitmekesist ja toitaineliselt täisväärtuslikku toitu. Hästi tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine kindlustab organismi vajalike toitainetega. Jälgige ka toidukoguseid ja hoidke optimaalset kehakaalu, olge kehaliselt aktiivne, tarvitage rohkem puu- ja köögivilju, marju, piima- ja piimatooteid, täisteraviljatooteid, kala ja linnuliha; valige väherasvaseid ja vähesoolaseid toiduaineid; eelistage tervislikke toiduvalmistamisviise; kui pruugite alkoholi, siis mõõdukalt. 

Kõik see kindlustab teile piisava toiduenergia ning toidulisandite tarbimine ei ole vajalik.

Elus võib ette tulla olukordi, mil toidulisandite tarbimine on organismile kasulik või isegi  hädavajalik. Vitamiinide ja mineraalainete vajadus võib olla suurenenud siis kui:

  • esinevad probleemid soolestikuga;
  • söögiajad on ebakorrapärased või toit on ühekülgne;
  • põetakse nakkushaiguseid ja viiakse läbi antibiootikumide ravikuur.

Järgnevatelt lehekülgedelt leiate täiendavat informatsiooni erinevate vitamiinide ja mineraalainete kohta. Ära on toodud ka inimorganismile tähtsamate vitamiinide ja mineraalainete looduslikud allikad.

Submenu

nach oben