Tublidust ja sihikindlust täis teekond viis meie vilistlase Creete Põrk maailma gastronoomiamaailma tippu. Creete sai võimaluse praktiseerida 3 Michelini tärni restoranis Osteria Francescana Itaalias, Modena linnas, mille peakokk on Massimo Bottura. Tema teekond on inspireeriv näide sellest, kuidas kooliõpingute ajal saadud oskused ja kogemused võivad viia unistuste täitumiseni.
Enne seda silmapaistvat praktikat osales Creete mitmetel rahvusvahelistel kokandusvõistlustel, mida toetas Erasmus+ programm. Näiteks 29.–30. märtsil 2023 toimus Riias rahvusvaheline võistlus “Learn, Know, Do, Can, Show”, kus meie koolist osalesid Creete Põrk ja Meeri Marlene Kivimäe koos juhendajatega Taisi Talviste ja Heli Hinriksoniga.
Samuti osales Creete 20.–24. aprillil 2024 Türgis toimunud Gastro Erasmus rahvusvahelisel kokandusvõistlusel, kus ta saavutas individuaalselt 3. koha ning meeskondlikult 2. koha koos kaasõpilaste Maksim Tsjubiku ja Maksim Braunsiga.
„Peale 2023. aasta jaanuaris-veebruaris Küprosel välispraktikal käimist sain teada, et ka pärast kooli lõpetamist on võimalik minna välispraktikale. Lisaks, teise kursuse lõpus käisin suvel praktikal Tenerifel ja pärast kooli lõppu, 2024. aasta septembris, olingi juba teel Itaaliasse. Kooli poolt sain kõik vajaliku informatsiooni ja toetuse ja nii ma läksin,“ jagab Creete oma teekonda. Creete sai kogemuse, mida ta kunagi ei unusta. Erasmus toetas tema praktikat 30.septembrist kuni 12.novembrini 2024, kuid kuna Creete tundis, et tal on veel väga palju maailma tipprestoranis õppida, siis küsis ta, kas ta võib kauemaks praktikale jääda. Sellega oli restorani peakokk kohe nõus ning lõpuks kestis ta praktika üle 3 kuu, kuni 5.jaanuarini 2025.
Restoranis võeti teda soojalt vastu ning juba paari päevaga tundis ta end osana tiimist. „Nautisin igat hetke köögis, kuid pean mainima, et kõik päevad ei olnud päikselised – tegu on ikkagi 3 Michelini tärni restoraniga ja tööpäevad olid stressirohked. Samas õppisin iga päev midagi uut ning areng, mis selle praktikaga kaasnes, on tohutu. See avas mu silmad veelgi rohkem ja tean nüüd kindlalt, kuhu tahan kokandusega jõuda,“ kirjeldab Creete oma muljeid.
Rahvusvaheline köögitiim ja uued väljakutsed
Üheks eriliseks kogemuseks oli töö mitmekesises ja rahvusvahelises meeskonnas. „Restoranis oli töötajaid erinevatest riikidest – Türgist, Kanadast, Mehhikost, Iirimaalt, Peruust, Ameerikast ja Jaapanist. See tegi töö väga huvitavaks ning sundis mugavustsoonist välja astuma, sest igapäevane suhtlus toimus võõrkeeltes.“
Üheks praktika tipphetkeks oli oma roa esitlemine restorani tippkokkadele. Praktika lõpus, 2024. aasta novembris, anti igale praktikandile ülesanne valmistada oma roog ja esitleda seda sous chefidele.
„Kui kuulsin, et iga praktikant peab valmistama oma roa, hakkasid mul sajad ideed peas keerlema. Otsustasin kasutada mereande, kuna need on mu lemmikud. Katsetasin erinevaid variante, täiustasin retsepte ja harjutasin vabal ajal ning pauside ajal. Restoran pakkus kõik vajaliku, vajadusel telliti mulle lisatooraineid ning igale praktikandile määrati mentor, kellega ideid arutada.“
Lõplikuks esitluseks valis Creete järgmised road:
- Vürtskilu tartar krõbeda sibula kroketil – Eesti köögi klassika modernses võtmes, millele lisab sügavust suitsune kreemjuust.
- Austri pannacotta – katsetus uues vormis, kasutades mereandi, mis on Creete lemmik.
- Hõrk kalavorm sidrunikastmega – roog, mille ta töötas välja Türgi kokandusvõistluseks ja täiustas veelgi selle praktikaga.
- Marineeritud kõrvits – Eesti traditsiooniline jõuluhõnguline lisand, esitatud elegantse disainiga.
„Esialgu plaanisin kõik komponendid ühele taldrikule panna, kuid lõpuks otsustasin serveerida need eraldi, et iga element saaks oma iseloomu. Chef’id olid roogadega rahul ja andsid ausat tagasisidet. See oli väga õpetlik ja huvitav väljakutse minu jaoks,“ meenutab ta.
Tulevik on kindel
Creete sõnul oli praktikakogemus hindamatu: „Olen südamest tänulik võimaluse eest õppida nii kõrgel tasemel restoranis. Selle perioodi jooksul sain palju uusi tutvusi ja ka tööl olles tekkisid head sõbrad. Olen väga rahul, et sain just selles restoranis oma praktika teha ning elu lõpuni tänulik nendele inimestele, kes mind sellel teekonnal juhendasid.“
Praktika on andnud talle kindla eesmärgi kokandusmaailmas ning ta teab nüüd täpselt, kuhu soovib edasi liikuda.
Creete kõik välispraktikad ning rahvusvahelised võistlused said võimalikuks tänu Erasmus+ programmile, mis andis talle võimaluse kogeda erinevate riikide toidukultuuri ja arendada ning proovile panna oma oskused rahvusvahelises keskkonnas.
Soovime Creetele edu tema kulinaarsel teekonnal ning loodame, et tema lugu inspireerib ka teisi noori oma unistuste poole püüdlema! 👩🍳✨