Näohooldus

You are here: Home > NÄOHOOLDUSE TOOTED JA VAHENDID > MIKROORGANISMIDE AKTIIVSUST VÄHENDAVAD AINED > MIKROORGANISMIDE KASVU MÕJUTAVAD TEGURID

MIKROORGANISMIDE KASVU MÕJUTAVAD TEGURID

1.Ühendid, mis soodustavad mikroobide kasvu:

  • süsivesikud ( suhkrud, tärklis, pektiin - marjades øelee moodustaja, eriti tooretes marjades)
  • alkoholid (glütserool, rasvalkoholid, mannitool, rasvhapped)
  • taimsed ja loomsed rasvad, õlid, vahad
  • steroidid, kolesterool, lanoliin
  • proteiinid, aminohapped
  • vitamiinid

2. Mineraalained

3. Niiskussisaldus tootes - mida rohkem niiskust, seda suurem oht mikroobidele

4. Temperatuur - olenevalt mikroobidest

Enamike mikroobide arenguks optimaalne temperatuur on 8-65 kraadi, eriti kiiresti toimub see 20-37 kraadi juures. Mikroobide hävitamiseks on vajalik temperatuur 100 kraadi. Külmutamisega tagatakse küll toodete säilitamine, aga sooja keskkonda sattudes paljunevad mikroobid taas kiiresti. Madal temperatuur mikroobe ei hävita!!!

5. Hapnik - sõltub mikroobidest:

  • aeroobsed-kes vajavad hapnikku, seda sama mida meie ( hapniku sisaldus vähemalt 20%)
  • anaeroobsed- kes ei vaja õhku, hapnik on neile toksiline. Elavad inimese organismis, pinnases, merevees
  • mikroaerofiilid- vajavad hapnikku väikestes kogustes aga päris ilma ka hakkama ei saa (piimhappebakterid)
nach oben