MIKROORGANISMIDE KASVU MÕJUTAVAD TEGURID
1.Ühendid, mis soodustavad mikroobide kasvu:
- süsivesikud ( suhkrud, tärklis, pektiin - marjades øelee moodustaja, eriti tooretes marjades)
- alkoholid (glütserool, rasvalkoholid, mannitool, rasvhapped)
- taimsed ja loomsed rasvad, õlid, vahad
- steroidid, kolesterool, lanoliin
- proteiinid, aminohapped
- vitamiinid
2. Mineraalained
3. Niiskussisaldus tootes - mida rohkem niiskust, seda suurem oht mikroobidele
4. Temperatuur - olenevalt mikroobidest
Enamike mikroobide arenguks optimaalne temperatuur on 8-65 kraadi, eriti kiiresti toimub see 20-37 kraadi juures. Mikroobide hävitamiseks on vajalik temperatuur 100 kraadi. Külmutamisega tagatakse küll toodete säilitamine, aga sooja keskkonda sattudes paljunevad mikroobid taas kiiresti. Madal temperatuur mikroobe ei hävita!!!
5. Hapnik - sõltub mikroobidest:
- aeroobsed-kes vajavad hapnikku, seda sama mida meie ( hapniku sisaldus vähemalt 20%)
- anaeroobsed- kes ei vaja õhku, hapnik on neile toksiline. Elavad inimese organismis, pinnases, merevees
- mikroaerofiilid- vajavad hapnikku väikestes kogustes aga päris ilma ka hakkama ei saa (piimhappebakterid)