Orgaanilistest ühenditest on organismides kõige enam:
lipiide
süsivesikuid
valke
vett
Proteiinid on:
valgud
rasvad
suhkrud
kiudained
Erinevatesse orgaaniliste ainete klassidesse kuuluvad ühendid (vitamiinid, hormoonid, ensüümid jns.), mis mõjutavad organismi ainevahetust ja reguleerivad elutalitust on:
lahustid
bioaktiivsed ained
keemilised elemendid
Biomolekulideks nimetatakse:
piima, leiba, liha
juurvilja, puuvilja
organismis moodustunud orgaanilisi ühendeid - valgud, lipiidid, süsivesikud jne.
Glükoos on:
viinamarjasuhkur
puuviljasuhkur
linnasesuhkur
Kõige parem on, kui toit sisaldab
vähem energiat ja rohkem vajalikke toitaineid
rohkem energiat ja vähem vajalikke toitaineid
ainult energiat
Täiskasvanute tasakaalustatud menüüs annavad valgud kogu saadavast energiast:
55 - 60%
25 - 30%
10 - 15%
Biokeemiliste reaktsioonide kiirust reguleerivad
vitamiinid
ensüümid
hormoonid
mikroelemendid
Glükogeen on:
loomne varusuhkur
taimne varusuhkur
lipiid
Süsivesikute tähtsaim funktsioon on:
energeetiline funktsioon
ehituslik funktsioon
bioregulatoorne funktksioon
Täiskasvanute tasakaalustatud menüüs annavad süsivesikud kogu saadavast energiast:
55 - 60%
25 - 30%
10 - 15%
Täiskasvanute tasakaalustatud menüüs annavad rasvad kogu saadavast energiast: