Toitumine haiguste ajal
Mitmikvalikuga harjutus
Leidke kõige õigem vastusevariant
Ravitoitlustamine on kindla sihitusega toitumisviis, mille eesmärgiks on tagada tervisehäiretega:
- inimese paranemine ja normaalne elu
- inimese kasvamine ja kaalu langemine
- inimesele pidev kaalu tõus
Tavalisel toidul ( TAV ) olevate inimeste arv on kõige:
- väiksem
- suurem
Kerge dieettoit (D) koosneb:
- kergesti seeditavatest toiduainetest
- toiduainetest, mis ei sisalda kiudaineid
- raskesti seeditavatest toiduainetest
Mage dieet (MAG) vähendab:
- suhkru saamist toiduga
- keedusoola saamist toiduga
- laktoosi saamist toiduga
Toiduallergiaid põhjustavad alati:
- toidus olevad rasvad
- toidus olevad suhkrud
- toidus olevad valgud
Erinevad individuaalsed dieedid koostatakse eraldi:
- igale inimesele
- igale haiglale
- igale toitule
Operatsioonijärgne dieet on:
- lühiajaline
- näidustatud pikema aja jooksul
- mõtetu
Tavaline toit (TAV) sobib neile:
- kellel on laktoositalumatus
- kel on seedimis- ja imendumishäireid
- kel ei ole seedimis- ja imendumishäireid
Valgurikas dieet (VR):
- sisaldab enam toidukiudu
- on energiarikkam
- on madala energia ja valgusisaldusega
- väldib laktoosi sisaldavaid toiduaineid
Jääkidevaene dieet (JV):
- koosneb toiduainetest, mis ei sisalda kiudaineid
- väldib laktoosi sisaldavaid toiduaineid
- sisaldab rohkesti toidukiudu
Diabeediku dieediga püütakse säilitada:
- hea veresuhkrutase
- hea insuliinitase
- hea soolatase