TOIDUALLERGIA

Toiduallergia on toidu talumatuse vorm, mida iseloomustab suurenenud tundlikkus mingi toiduaine suhtes.

Toiduallergiat esineb kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel. Tõsisemaks probleemiks on täiskasvanute toiduallergia, mis paraku aastatega aina süveneb.

Toiduallergia avaldusteks võivad olla: kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja/või kõhulahtisus huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse, nõgesetõbi ja/või näoturse, atoopilise nahapõletiku ägenemine, allergiline nohu ja/või silmapõletik, kõrvapõletik, kõriturse, astma (hingamisraskus), anafülaktiline shokk

Iga toiduaine võib põhjustada allergiat. Kõige sagedasemad toiduallergeenid imikutel ja väikelastel on: lehmapiim, muna, kala, nisu, soja.

Üldtuntud toiduallergeenid on: tsitrusviljad, maasikad, tomat, herned, pähklid, mandlid, Øokolaad, kakao, mesi, muna, kala.

Sageli põhjustavad allergiat ja halvendavad allergiahaiguste kulgu maiustused, sest nende valmistamisel kasutatakse palju suhkrut, üldtuntud toiduallergeene ning maitse-, värvi- ja säilitusaineid.