Toitumisõpetuse alused

You are here: Home > TOITUMISEGA SEOTUD PROBLEEMID > ÜLE- JA ALAKAAL

ÜLE- JA ALAKAAL

Ülekaalulisus ja alakaalulisus on äärmused, mis pole tervisele head.

Ülekaaluliste inimeste arv suureneb maailmas pidevalt ning seda nii rikaste tööstusriikide kui ka arengumaade elanikkonna hulgas. Ülekaalulisus võib viia mitme tõsiste haiguseni, näiteks vähi, diabeedi ja kõrge vererõhuni. Rohtude söömise asemel tasub langetada kaalu ja tervisemured kaovad.

Liiga madal kehakaalu põhjuseks on sageli see, et organism saab toiduga järjepidevalt vähem energiat, kui ta kulutab: seega inimene ei söö sellises koguses, nagu peaks, ega saa vajalikku kogust energiat ning toitaineid. Kaalu languse põhjused võivad olla ka kehalise koormuse kasv, menüü ja toitumisharjumuste muutumine, tugev vaimne pinge, elurütmimuutus, depressioon, söömishäired jm.

Väärtoitumus hõlmab väga mitmesuguseid haigusseisundeid alates ühe või mitme toitaine puudusest tingitud vaegtoitumusest (näiteks vitamiinide ja mineraalainete puudus) kuni rasvumise ja teiste toitumusest põhjustatud krooniliste haigusteni.

 

Submenu

⇑ ..
nach oben