Tärgeldusained
Tärgeldusaineid kasutatakse tekstiilide kõvendamiseks ja neile soovitud vormi andmiseks. Tärgeldatud esemed määrduvad vähem. Looduslikest ainetest kasutatakse riisi-, kartuli- või maisitärklist. Kerge tärgelduse saab ka suhkruga.
Sünteetilised tärgeldusained on müügil aerosoolpakendis. Kasutamine on lihtne ja mugav. Aine pihustatakse esemele enne triikimist.
Tärklist saab kasutada nii keetmata kui keedetult. Keetmata tärklise kasutamiseks võetakse 1 liitri külma vee kohta:
kerge tärgeldus 1-2 teelusikatäit tärklist
keskmine tärgeldus 2-3 teelusikatäit tärklist
tugev tärgeldus 8-12 teelusikatäit tärklist
Keetmata tärklisega tärgeldamine
Tärklis pannakse kaussi ja pidevalt segades lisatakse vesi. Tärgeldatavad esemed niisutatakse, eemaldatakse liigne vesi ja asetatakse tärgeldusainesse. Esemeid muljutakse hoolikalt nii, et tärgeldusaine imbuks tekstiili. Ülearune vedelik pigistatakse välja ja ese pannakse kuivama või triigitakse kuivaks. Käsitöö esemed venitatakse soovitud vormi, fikseeritakse ja kuivatatakse.
Kliistriga tärgeldamine
Keedetud tärkliselahuse valmistamiseks segatakse 0,5 liitris vees tärklis ja keetke, kuni kliister on selge. Ülejäänud vesi lisage vahetult enne tärgeldamist. Segage hoolikalt. Kogused ja tärgeldamine sama, mis eelmisel. Keedetud tärklisega tärgeldamine annab ühtlasema tulemuse.