Hooldustöötaja töö korraldamine

You are here: Home > Hooldustöötaja tööülesanded

Hooldustöötaja tööülesanded

Sotsiaalhooldaja põhilisteks tööülesanneteks on:

  • kliendi füüsilise ja psüühilise turvalisuse toetamine;
  • kliendi eluaseme korrastamine, puhastustööde  korraldamine ja läbiviimine, majapidamis­toimingute organiseerimine;
  • kliendi isikliku hügieeni jälgimine, juhendamine ja vajadusel abistamine selle täitmisel;
  • kliendi toitumise jälgimine, vajadusel toiduainetega varustamine, toidu valmistamine, söötmine;
  • kliendile arstiabi korraldamine, arsti korralduste täitmine, ravimite ja abivahendite muretsemine, abistamine ravimite manustamisel ja abivahendite kasutamisel;
  • kliendiga suhtlemine ja teabe andmine ning abistamine asjaajamisel.

Sotsiaalhooldajad töötavad erinevates hooldusasutustes ja koduhoolduses. Nad peavad suutma näha laste, erivajadustega inimeste, vanurite ja eakate probleeme ning oskama neid aidata. Vajalik on omaks võtta sotsiaalalal aktsepteeritav inimkäsitlus ja kliendikeskne lähenemine.

Hooldajad on hoolekande ja tervishoiu esmatasandi töötajad, kes abistavad inimesi tervisekahjustuste, funktsio­naalsete häirete ja rehabilitatsiooni korral, hoolitsevad nende füüsiliste, psühho­sotsiaalsete vajaduste rahuldamise eest, juhendavad ja toetavad neid. Nad aitavad abi­vajajal tervist taastada, saavutada ja säilitada ning toetavad teda surma lähenedes.

Hooldaja tööülesannete hulka kuulub patsiendi abistamine:

  • ohutu ümbruse hoidmisel, säilitamisel ja tagamisel haiglas, kodus, hooldekodus;
  • söömisel ja juhendamine tema tervislikust seisundist tuleneva toidu ja toiduainete hankimisel ning toidu valmistamisel;
  • juhendamine eritamisel, voodi- ja isikliku pesu vahetamisel ja korrastamisel;
  • isikliku hügieeni ja kehapuhtuse protseduuride läbiviimisel, välimuse korrastamisel ning riietamisel ja riietumisel;
  • liikumisel ja füüsilise aktiivsuse tagamisel, juhendamine abivahendite kasutamisel;
  • ravimite kättetoimetamisel ja arstiabi korraldamisel.

Vajadusel ja arsti ettekirjutusel manustab hooldaja patsientidele ravimeid, teostab lihtsamaid protseduure, mõõdab vererõhku ja kehatemperatuuri, määrab pulsi- ja hingamissagedust.

Hooldusõed on tervishoiu ja hoolekande esmatasandi töötajad, kes abistavad inimesi tervise­kahjustuste, funktsionaalsete häirete ja rehabilitatsiooni korral. Nad hoolitsevad haigete ja erivajadustega inimeste eest, aidates rahuldada nende esmaseid vajadusi olukorras, mil nad ise toime ei tule. Nende ülesandeks on aidata abivajajaid nende igapäevases elus, säilitades ja edendades nende tervist ning abistades toimetulekul. Samuti tuleb neil põetada haigeid surivoodil.


Hooldusõe põhilisteks tööülesanneteks on patsiendi (kliendi):

  • ümbruse turvalisena hoidmine ja säilitamine haiglas ja kodus, ümbruse ohtude märkamine ja neile tähelepanu juhtimine;
  • abistamine iseseisval söömisel, lamava haige voodis söötmine;
  • abistamine ja juhendamine eritamisel (mähkmete vahetamine, sooletegevuse kontrollimine);
  • voodi- ja isikliku pesu vahetamine ja korrastamine;
  • abistamine ja juhendamine riietamisel ja riietumisel;
  • isikliku hügieeni ja kehapuhtuse protseduuride teostamine ja abistamine – näo, käte, jalgade, üla- ja alakeha pesemine, lamava haige voodis keha ja juuste pesemine, vannitamine, nina- ja suuõõne puhastamine;
  • välimuse jälgimine ja korrastamisel abistamine (juuksed, küüned, habe, rõivastus);
  • abistamine liikumisel ja kehaasendi muutmine erinevate ergonoomiliste töövõtetega ning juhendamine abivahendite kasutamisel;
  • vererõhu ja kehatemperatuuri mõõtmine, pulsi- ja hingamissageduse määramine ning lihtsamate ravitoimingute teostamine (kompressid, sinepiplaastrid, kupud, klistiirid);
  • ravimite manustamine ja abistamine ravimite kättetoimetamisel.

Hooldusõe ülesannete hulka kuulub ka õdede abistamine ravitoimingute läbiviimisel (haavade sidumine, kateteriseerimine jne). Lisaks korraldab ta patsiendi arsti juurde viimist ja arsti koju kutsumist, juhendab ja suunab koduseid kliente tervislikust seisundist tuleneva toidu ja toiduainete hankimisel ning toidu valmistamisel.

nach oben