Toiduainete keemia

You are here: Home > SISSEJUHATUS

SISSEJUHATUS

Kogu maailmas püüeldakse selle poole, et ühtlustada toidule ja toiduainete kvaliteedile esitatavaid nõudeid.

Pilt. Toiduained (http://www.klab.ee/wp-content/themes/kesklabor/images/front-gall/toiduained_01.jpg)

Toiduaine - toiduks kasutatav taimse (teravili, kaunvili, puuvili, marjad, taimeõli jm.) ja loomse (liha, kala, piim munad jm.) päritoluga aine.

Toitained - toiduainete koostisosad, mida organism omastab ainevahetusprotsessides. Nendeks on valgud ehk proteiinid, süsivesikud ehk sahhariidid ja rasvad ehk lipiidid. Need on ained, millest organism ammutab energiat, millest organism on ülesehitatud ja mille arvel ta kasvab. Siia rühma kuuluvad veel vitamiinid, vesi, mineraalained ja mikroelemendid, kuigi neile energeetilist väärtust ei ole.

Toidulisandid - ained, mida lisatakse toidule maitseomaduste ja välimuse parandamiseks ning säilitusaja pikendamiseks (konservandid, lõhna-, värv- ja maitseained).

Toidu kvaliteet - omaduste kogum toidu omaduste hindamiseks (toiteväärtus, toiduohutus, mis arvestab ohtlike ainete sisaldust toidus; mikroorganismide esinemisvõimalust jm.).

Submenu

nach oben