Loodusained II

You are here: Home > METABOLISM > GLÜKOLÜÜS > Anaeroobne glükolüüs

Anaeroobne glükolüüs

Anaeroobne glükolüüs ehk käärimine (fermentatsioon) ehk glükoosi osaline lõhustumine, mis toimub tsütoplasmas hapniku puudumisel või defitsiidi korral.

Piimhappekäärimine toimub hapniku puudusel lihaskoe rakkudes ja piimhappebakterite elutegevuse käigus. Vesinikku selle protsessi käigus ei eraldu.

  • Ühest glükoosi molekulist tekib 2 piimhappe molekuli ja 2ATP molekuli.
  • Treenimata lihastes põhjustab valu, väsimust ja krampe. Lihastes moodustunud piimhape kandub verega maksa ja lagundatakse seal püroviinamarihappeks, mis läheb edasi tsitraadi tsüklisse. Lihaste töövõime taastub.

Etanoolkäärimine toimub pärmseente ja osade bakterite elutegevuse käigus. 

  • Glükoosi lagundamine kestab seni kuni jätkub glükoosi, või tekkiv etanool pärsib pärmiseente elutegevuse. Etanoolkäärimise käigus eraldub süsihappegaas.
  • Ühest glükoosi molekulist tekib 2 etanooli molekuli ja 2ATP molekuli.
  • Kui protsessile ei ole takistatud õhuhapnikku juurdepääs, siis oksüdeerivad segusse sattunud äädikhappebakterid etanooli veiniäädikaks, mida saab kasutatada toidu valmistamisel.
nach oben